BRK-LD: Basisregistratie Kadaster als Linked Data

Introductie

De Basisregistratie Kadaster (BRK) is beschikbaar als Linked Open Data. Deze data wordt per kwartaal vernieuwd en mogelijk in de toekomst meer real-time, afhankelijk van de gebruikerswensen. Met deze publicatie verwachten we het gebruik van geodata een stimulans te geven, en we zijn dan ook zeer benieuwd naar gebruikerservaringen en toepassingen. Op dit moment is alleen het open gedeelte van de BRK beschikbaar. In de praktijk betreft dit:

  • De Digitale Kadastrale Kaart (DKK)
  • Publieksrechtelijke Beperkingen (BRK-PB)

Heb je verbeterpunten, vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op via het geoforum en e-mail. Meteen geïnteresseerd? Of gewoon simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden met deze dataset? Neem dan even een kijkje bij de tegels hieronder, allereerst vind je daar BRK als linked data (dataset met SPARQL endpoint), en een viewer (browser) op het BRK datamodel voor het verkennen van de mogelijkheden van de BRK. Die twee samen zijn de publicatie van de BRK.

Deze data is omgezet als onderdeel van het project Integrale Gebruiksoplossing.

Om meer inzicht te bieden in de mogelijkheden hebben we voorbeelden gemaakt van hoe de BRK linked data gebruikt kan worden in interactieve Data Stories, met voorbeeld SPARQL queries. De demonstrator tegels zijn voorbeelden van applicaties, en geen onderdeel van de BRK publicatie.

Helaas kunnen we op dit moment nog geen redirects aanbieden binnen het brk.basisregistraties.overheid.nl domein. Deze dataset heeft momenteel nog de status van een Minimum Viable Product (MVP) status. Een BRK URI gaat dus ook nog niet resolven.