Kadaster Knowledge Graph

De oppervlakte van een gebouw wordt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) opgeslagen. Dat gebouw staat op een perceel, en dat perceel heeft ook een oppervlakte, maar die wordt in de Basisregistratie Kadaster (BRK) opgeslagen. In de Kadaster Knowledge Graph zijn deze, en heel veel andere, gegevens met elkaar verbonden. Voor deze verbindingen (of ‘links’) wordt linked data gebruikt. Linked data is een ecosysteem van nationale en internationale open standaarden en de Kadaster Knowledge Graph maakt gebruik van linked data standaarden, en kan door ontwikkelaars met de SPARQL bevragingstaal gebruikt worden. Op deze pagina vindt u informatie over de Kadaster Knowledge Graph.

Bronnen en Actualiteit

De Kadaster Knowledge Graph bevat gegevens afkomstig uit verschillende open data bronnen. De gegevens in de Kadaster Knowledge Graph worden regelmatig ververst. Op dit moment 4 keer per jaar. Dit geldt voor de BAG, BGT, BRT, BRK.

 • De Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
 • De Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).
 • De Top10NL van de Basisregistratie Topografie (BRT).
 • Het open deel van de Basisregistratie Kadaster (BRK).
 • De Publiekrechtelijke Beperkingen (PB).

Voor een compleet overzicht van alle onderliggende datasets en toegang tot hun respectievelijke endpoints, bezoek de volgende pagina: linked data bronnen overzicht

De data die beschikbaar wordt gesteld wordt op een regelmatige basis ververst. Hieronder vindt u een overzicht van hoe vaak de gegevenssets worden vernieuwd en wanneer de laatste update is uitgevoerd:

Actualiteit van databronnen

 • Basisregistratie Kadaster - Publieksrechtelijke Beperkingen (geen reguliere vernieuwing) - Laatst vernieuwd met data van 2021-03-16.
 • CBS Wijk- en buurtkaart (jaarlijks vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2019-11-01.
 • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2023-04-15.
 • Basisregistratie Grootschalige Topografie (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2023-02-17.
 • Basisregistratie Topografie (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2023-03-01.
 • Digitale Kadastrale Kaart (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2023-03-03.
 • Basisregistratie Kadaster - BRK Adressen (koppeling BRK-BAG) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2023-03-01.

De Kadaster Knowledge Graph maakt gebruik van deze datasets en is daarmee qua actualiteit een afgeleide van bovenstaande sets. Voor een compleet overzicht van alle onderliggende datasets en toegang tot hun respectievelijke endpoints werwijzen we de gebruiker naar onze developer portaal. Voor use cases en data stories specifiek voor een specifiek datasets verwijzen we de gebruiker naar onze data pagina.

Specifieke details over de wijzigingen tussen leveringen kunnen worden geraadpleegd vanuit de individuele dataset pagina’s. Vaak betreft dit kleine quality-of-life verbeteringen of fixes op basis van observaties van gebruikers.

Use cases

De Kadaster Knowledge Graph wordt gebruikt in een toenemend aantal use cases, waarmee gegevens op een nieuwe manier gekoppeld, bevraagd, en inzichtelijk gemaakt worden.