Kadaster Knowledge Graph

De oppervlakte en bouwjaar van een gebouw wordt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) opgeslagen. Dat gebouw staat op een perceel, en dat perceel heeft ook een oppervlakte, maar die wordt in de Basisregistratie Kadaster (BRK) opgeslagen. Als gebruiker vereist het integreren van deze informatie voor een enkel gebouw of binnen een specifiek geografisch gebied dus domeinkennis van beide bronnen en kennis van hoe deze kunnen worden geïntegreerd. Om de gebruiker te ondersteunen bij het gebruik van geïntegreerde data, onderhoudt het Kadaster de Kadaster Knowledge Graph (KKG). In de KKG zijn deze, en heel veel andere, gegevens met elkaar verbonden.

Voor deze verbindingen (of ‘links’) tussen verschillende bronnen wordt linked data principes en technologieën gebruikt. Linked data is een ecosystem van nationale en internationale open standaarden dat de beschikbaarheid van geïntegreerde gegevens op het web vergemakkelijkt. De Kadaster Knowledge Graph maakt gebruik van deze open standaarden (e.g. RDF, OWL en SHACL) en kan door ontwikkelaars met de SPARQL bevraginstaal gebruikt worden. Op deze pagina vindt u informatie over de Kadaster Knowledge Graph. De volgende video geeft een korte introductie van de KKG.

De volgende video geeft een korte introductie van de KKG.

Documentatie

Voor een meer gedetailleerd inzicht in de KKG kunt u gebruik maken van de volgende documentatie.

Bronnen en Actualiteit

De KKG bevat gegevens afkomstig uit verschillende open data bronnen. Deze bronnen omvatten:

  • De Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
  • De Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).
  • De Top10NL van de Basisregistratie Topografie (BRT).
  • Het open deel van de Basisregistratie Kadaster (BRK).
  • De Publiekrechtelijke Beperkingen (PB).

De gegevens in de KKG worden regelmatig ververst. Op dit moment 4 keer per jaar in lijn met de kwartaalupdates van de basisregistraties en andere databronnen. Hieronder vindt u een overzicht van hoe vaak de gegevenssets worden vernieuwd en wanneer de laatste update is uitgevoerd:

Actualiteit van databronnen

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2024-01-14.
  • Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2024-02-19.
  • Basisregistratie Topografie (BRT) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2024-04-16.
  • Digitale Kadastrale Kaart (DKK) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2024-01-29.
  • Basisregistratie Kadaster - BRK Adressen (koppeling BRK-BAG) (per kwartaal vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2024-02-23.
  • Basisregistratie Kadaster - Publieksrechtelijke Beperkingen (BRK-PB) (geen reguliere vernieuwing) - Laatst vernieuwd met data van 2021-03-16.
  • CBS Wijk- en buurtkaart (jaarlijks vernieuwd) - Laatst vernieuwd met data van 2019-11-01.

De Kadaster Knowledge Graph maakt gebruik van deze datasets en is daarmee qua actualiteit een afgeleide van bovenstaande sets. Voor een compleet overzicht van alle onderliggende datasets en toegang tot hun respectievelijke endpoints werwijzen we de gebruiker naar onze developer portaal. Voor use cases en data stories specifiek voor deze datasets verwijzen we de gebruiker naar onze data pagina.

Use cases

De Kadaster Knowledge Graph wordt gebruikt in een toenemend aantal use cases, waarmee gegevens op een nieuwe manier gekoppeld, bevraagd, en inzichtelijk gemaakt worden. Hieronder volgt een overzicht van deze use cases.

Demonstrators

Naast de use cases zijn er een aantal demonstrators ontwikkeld om gebruikers uit verschillende domeinen te ondersteunen bij het gebruik van de KKG. Meer inzicht in elke demonstrator vindt u door op elke tegel te klikken.