Demonstrator: Gruff

Introductie

Gruff dient als een tool om de professionele gebruiker te helpen bij het browsen en opvragen van data uit de knowledge graph. De tool stelt de gebruiker in staat om inzicht te krijgen in de verbanden die bestaan tussen objecten in de knowledge graph en ondersteunt het bouwen van query’s op basis van deze inzichten.

Klik op de tegel hieronder om toegang te krijgen tot de tool. Om gebruikers te helpen bij het gebruik van de tool, hebben we een aantal voorbeeldvragen toegevoegd. Om gebruik te maken van de demonstratie-omgeving, volgt u onderstaande stappen.

Instructies

 1. Klik op de demonstrator tile hierboven om de toolomgeving te laden.
 2. Eenmaal in de omgeving, klik op de knop ‘Run Gruff Below’ op de demonstratiepagina om een Gruff-sessie te starten. In deze demonstratieomgeving kunnen maximaal vier mensen Gruff tegelijkertijd gebruiken, dus sluit het browsertabblad als u klaar bent.
 3. Als Gruff eenmaal is gelanceerd, zorg er dan voor dat het vakje voor ‘Create Visual Graphs’ is aangevinkt en dan kun u een van de vier zoekopdrachten selecteren in de vervolgkeuzelijst HTML-widget boven Gruff om de demopagina een zoekopdracht naar Gruff te laten sturen.
 4. U kunt nu door de resultaten van de query navigeren in de virtuele omgeving van Gruff.
 5. Merk op dat er veel manieren zijn om door deze resultaten te navigeren en ermee om te gaan. Als u geïnteresseerd bent, bekijk dan de onderstaande video voor een meer gedetailleerde demonstratie.

Oorspronkelijke SPARQL query’s

De onbewerkte SPARQL-query’s die voor de voorbeeldquery’s zijn gebruikt, zijn te vinden via de volgende links:

 1. Query 1: Waar is ‘iets’ in de buurt? In het volgende voorbeeld kunnen gebruikers zoeken naar objecten met een specifieke functie binnen een bepaald gebied en hun adres retourneren. Een voorbeeldvraag hier zou zijn: “Waar zijn alle kerken in Rotterdam en wat zijn hun adressen?”. Dit soort vragen zijn eenvoudig te veranderen in alternatieve vragen over de locaties van specifieke bedrijven of diensten binnen een bepaalde geografische regio.

 2. Query 2: Beleidsmaker woningbouwlocaties? De tool kan gebruikers, zoals beleidsmedewerkers, ook helpen bij het beantwoorden van vragen over de soorten landgebruik en het gebied dat ze bestrijken. Een voorbeeld van dergelijke vragen zijn de volgende:

  • Waar ligt grasland? Reden: is het goedkoopste soort grond en het scheelt NOx uitstoot van 5 koeien per km2.
  • Wat is de oppervlakte van het grasland in vierkante kilometers? Reden: 20 woningen per ha, want wijk moet ruim opgezet zijn.

Extended Tutorial

Met de voorbeeld query’s die door het tool worden geleverd, kan de gebruiker snel een resultaat in de omgeving zien. Als u een meer gedetailleerd overzicht van de tool wilt zien en hoe deze kan worden gebruikt met de knowledge graph, bekijk dan de volgende video.

Figuur 1 ― Video tutorial voor het gebruik van Gruff met de knowledge graph.