BRT-LD: Basisregistratie Topografie als Linked Data

Introductie

De Basisregistratie Topografie (BRT) is beschikbaar als Linked Open Data. Deze data wordt per kwartaal vernieuwd en mogelijk in de toekomst meer real-time, afhankelijk van de gebruikerswensen. Met deze publicatie verwachten we het gebruik van geodata een stimulans te geven, en we zijn dan ook zeer benieuwd naar gebruikerservaringen en toepassingen.

Heb je verbeterpunten, vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op via het geoforum en e-mail. Meteen geïnteresseerd? Of gewoon simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden met deze dataset? Neem dan even een kijkje bij de tegels hieronder, allereerst vind je daar BRT als linked data (dataset met SPARQL endpoint), en een viewer (browser) op het BRT datamodel voor het verkennen van de mogelijkheden van de BRT. Die twee samen zijn de publicatie van de BRT.

Echter, om meer inzicht te bieden in de mogelijkheden hebben we voorbeelden gemaakt van hoe de BRT linked data gebruikt kan worden in interactieve Data Stories, met voorbeeld SPARQL queries. De demonstrator tegels zijn voorbeelden van applicaties, en geen onderdeel van de BRT publicatie.

Helaas kunnen we op dit moment nog geen redirects aanbieden binnen het brt.basisregistraties.overheid.nl domein. Deze dataset heeft momenteel nog de status van een Minimum Viable Product (MVP) status. Een BRT URI gaat dus ook nog niet resolven.