Use Case: Augmented Reality Applicatie

Achtergrond

Augumented Reality (AR) is een techniek die tegenwoordig door meerdere bedrijven gebruikt wordt. AR gebruikt uw apparaat om digitale content te combineren met de echte wereld en helpt om data gebruikersvriendelijk te presenteren en begrijpelijk te maken. Ook is het Kadaster groen licht gegeven om te onderzoeken hoe we deze technologie kunnen inzetten om onze gebruikers te ondersteunen bij het gebruik van onze data.

Collega’s van het Datascience Team, team ODR/GEV en team DGV/Research, met ondersteuning van de VR innovations, een extern bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van AR-applicaties, gericht op het gebruiksvriendelijker en toegankelijker maken van onze data via AR-applicaties. Op basis hiervan is een applicatie ontwikkeld. Als basis voor de app is de Kadaster Knowledge Graph (KKG) gebruikt. Met behulp van de KKG zijn o.a. de BAG, BRT, delen van de BRK, en de BGT integraal en gecombineerd te bevragen.

Screenshots

Onderstaande screenshots geven inzicht in wat een gebruiker van de applicatie op zijn scherm ziet. Ze hoeven alleen maar voor een gebouw te gaan staan, de aanvraag voor dat gebouw te houden en er wordt informatie over dat gebouw gegeven vanuit de KKG.

Augmented Reality Applicatie
Figuur 1 - Gebruikersscherm bij het voor het eerst scannen van een gebouw .
Augmented Reality Applicatie
Figuur 2 - Informatie over het gebouw van het KKG.
Augmented Reality Applicatie
Figuur 3 - Wanneer er veel huisnummers aan een gebouw zijn gekoppeld, kunt je met een applicatie het huisnummer kiezen waarin je geïnteresseerd bent.

Mogelijke Volgende Stappen

Het volgende is een lijst met volgende stappen die we willen nemen met de AR-applicatie.

  1. Maak de applicatie beschikbaar in zowel de Apple- als Google Play Store om onze gebruikers verder te ondersteunen bij het eenvoudig toegang krijgen tot en omgaan met Kadaster data.
  2. We willen de applicatie ook beschikbaar stellen als Mixed Reality applicatie, zodat onze gebruikers de gebouwde omgeving kunnen verkennen met een Mixed Reality bril, informatie krijgen van het KKG en de mogelijkheid hebben om hun eigen data met KKG te integreren in deze demonstrator.