Use Case: Self-service GIS Portal

Zoals uiteengezet is in de use case Self-service GIS zijn er veel componenten te gebruiken voor het toegankelijker maken van GIS data. Deze componenten hebben verschillende doeleinden en zijn op verschillende manieren te gebruiken. Hoe handig zou het zijn als er een omgeving is waarin een aantal componenten zijn gecombineerd? Precies! Super handig!

Helaas zijn er nog maar weinig van dat soort omgevingen gemaakt (waarin het mogelijk is om data te bekijken, onderzoeken en weergeven). Om deze reden zal er zo’n self-service GIS portaal ontwikkeld worden voor een specifieke case. Hieronder zal uitgewerkt worden welke componenten er gebruikt zullen worden en hoe dit gaat werken.

Onderwerp data

Component 1 Data uploaden: LD Wizard

Het self-service portaal zal gebruik maken van data in de vorm van Linked Data. Aangezien niet alle datasets beschikbaar zijn in deze vorm, moet er een tool komen die van data sets linked data kan maken. Deze tool is ontwikkeld door het data science team en heet LDWizard.

Component 2 Data weergeven: LDMaps

Aangezien dit portaal met GEO-data werkt, zal een visuele weergave op een kaart een goede toevoeging zijn. Dit zal geprobeerd worden aan de hand van de tool LDMaps. LDMaps is een verbeterde versie van de TopoNamenZoeker van Kadaster. Via onderstaande knop is de demonstrator te bereiken. Hier kan de tool op zich uitgeprobeerd worden.

Component 3 Data selecteren en een SparQL query maken: ?

Component 4 Geselecteerde data weergeven in grafieken: ?